Voor veel zeevis geldt: onbekend is onbemind. Je vishandelaar kan je in elk seizoen een tip aan de hand doen voor een stukje smakelijke, stevige witte vis, die tegelijk prijsvriendelijk is. Dit gerecht is perfect om zo’n portie vis te pocheren. Ik serveer er een eenvoudig-lekkere puree met bieslook bij en venkel in een licht-zondige romige saus.
Ingrediënten
- 1 venkel
- 4 stengel selder
- 1 ui
- laurier
- tijm
- 1 steranijsje
- 2 dl room
- 2 dl witte wijn
- 2 cl anijslikeur
- peper
- zout
- 1 kg aardappel
- 1 dl melk
- klontje boter
- 1 bussel bieslook
- zout
- 1 eierdooier
- 4 witte seizoensvis
- 5 cl witte wijn
- klontje boter
- 2 takje tijm
- peper
- zout
Benodigdheden
- een pureestamper
Bereiding
De romige venkel
De puree
Schil de aardappelen en kook ze gaar in water met een snuif zout.
Giet de aardappelen af, laat het restje kookvocht verdampen en stamp ze tot puree.
Voeg een klontje boter toe, een scheutje melk en de dooier van een ei. Proef en kruid de puree met wat zout.
De gepocheerde vis
Verwarm de oven voor tot 180°C.
Smeer de bodem van een ovenschaal in met een laagje boter. Kruid de stukken vis met peper en zout en leg ze (op de zijde waar het visvel zat) in de schaal.
Druppel een beetje witte wijn over de filets en verdeel er kleine stukjes tijm over. Bedek de schotel met een vel aluminiumfolie.
Pocheer de vis in zo’n 10 minuten op 180°C.