Een lekkere vegetarische snack in de vorm van een kruidige couscoussalade en falafelballetjes op basis van spinazie. Zacht aan de binnenkant en heerlijk knapperig aan de buitenkant! De frisse yoghurtdressing maakt dit topgerecht helemaal af. Jeroen geeft nog als tip mee zeker gedroogde kikkererwten te gebruiken bij dit recept en niet uit blik.
Ingrediënten
- 200 g gedroogde kikkererwten
- 200 g spinazie
- 2 teentje look
- 1 ajuin
- een scheut olijfolie
- 30 g gember
- 0.5 chilipeper
- 150 g couscous
- 0.5 bussel platte peterselie
- 0.5 komkommer
- enkele takjes munt
- enkele takjes koriander
- 2 tomaten
- 1 eetlepel currypoeder
- een snuif komijn
- een snuif sumac
- een snuif gerookt paprikapoeder
- 2 dl yoghurt
- 0.5 citroen
- een snuif zout
- een snuif cayennepeper
Benodigdheden
- friteuse
- blender
- vergiet
Bereiding
De voorbereiding
Laat de gedroogde kikkererwten een nachtje weken, spoel ze onder koud water en laat ze uitlekken.
Laat de friteuse voorverwarmen tot 170 °C.
De falafel met salade en dressing
Was de spinazie en laat even uitlekken in een vergiet.
Pel de ajuin en de look. Snijd de ajuin grof en plet de look. Stoof aan in een scheut olijfolie. Schil de gember, snijd fijn en voeg toe. Voeg er de spinazie en wat fijngesneden chilipeper aan toe. Laat zoveel mogelijk van het water verdampen.
Doe de couscous in een kom en giet er dezelfde hoeveelheid kokend water op. Roer en laat de korrels wellen.
Snijd de platte peterselie fijn. Verwijder de zaadlijsten uit de komkommer, snijd de komkommer in blokjes en doe het samen met de peterselie in een kom. Pluk de blaadjes van de munt en de koriander, snijd fijn en voeg toe. Verwijder de kroontjes van de tomaten, snijd in blokjes en voeg ze toe.
Schep de kikkererwten en de gestoofde spinazie in de blender. Voeg de kruiden toe en mix alles fijn
Kruid de salade met dezelfde kruiden.
Schep de yoghurt in een kom en rasp de look en de citroenzeste erbij. Pers ook het citroensap erbij en voeg een scheutje olijfolie, een snuif zout en een snuif cayennepeper toe. Meng het sausje goed door elkaar.
Schep met twee lepels mooie quenelles van het falafelbeslag en laat de falafels 5 minuten bakken in de friteuse.
Afwerken en serveren
Schep de gare couscous onder de groenten en meng alles goed onder elkaar.
Schep de couscoussaladein een groot bord en verdeel er de gebakken falafels over. Werk af met de yoghurtdressing en de munt.