Hoe maak ik het perfect zachtgekookt ei?

DELEN OP:
Jeroen Meus
Jeroen Meus
Vergeet nooit dat het ene ei het andere niet is! De kippen durven al eens eigenzinnig te zijn. Eieren komen in verschillende maten en gewichten. De kleinste exemplaren in de handel wegen tot 53 gram en een XL-exemplaar weegt 73g of meer. Het verschil is groot! Dat heeft dus ook invloed op de ‘perfecte’ gaartijd van de eieren. Kook je een ei zacht, reken dan zo’n 3 minuten voor een kleintje en 4 minuten voor een groot exemplaar. Voor een ei met een smeuige dooier tel je best 6 tot 8 minuten en je eitje hoort hardgekookt te zijn na 7 tot 9 minuten. Kortom: een beetje experimenteren met het type ei dat je zelf het liefst in huis haalt, een pot kokend water én een chronometer, kan nooit kwaad.
28/04/2016 - 10:13
MD
Mijnheer Dirk
Beter is het volgende: Zet eieren net onder koud water in een passende pot. Breng aan de kook. Laat voor zachtgekookt nog één minuut staan en klaar. Voor hardgekookt, laat je de eieren afkoelen in het kookvocht direct nadat het water kookt. Onder deksel. Ze zullen perfect zijn. Efficiënt en milieu vriendelijk.
22/09/2016 - 14:19

plaats een reactie

Vul hier je gegevens in

700